PHA

snapseed-8

Nina Laiho

Olen aloittanut hevosten kanssa työskentelyn kuten useimmat muutkin – kun asiat ei suju, kaivetaan piiska esiin ja lisätään rautaa. Elämääni on mahtunut kaksi hevosta, joita ei kovemmalla raudalla tai isommalla paineella saanut taivutettua silloiseen tahtooni – toinen on Madde, toinen on tähtenä taivaalla.

img_5501

Madde oli minulle tullessaan todella äkkipikainen, pystyyn hyppivä ja nopea. Jostain kumman syystä se ei ole osoittanut koskaan elämässään sulkeutumisen merkkejä, vaikka on kovaa kohtelua saanutkin. Kävimme useilla valmentajilla, kokeilimme eri keinoja laidasta laitaan, mutta Madde ei taipunut tahtooni – minä jäin toiseksi. Muistan välillä itkeneeni viikkotolkulla jokaisen ratsastuksen jälkeen. Elämäni paras oppikoulu, valitettavasti hevosen kustannuksella.

Ja nyt olen koukussa. Koukussa voittajafiilikseen, joka tulee kun saa tehdä jotain eläimen DSC_0945kanssa yhdessä. Mitä vähemmällä paineella ja varustuksella, sen parempi. Kun voi luottaa ja olla eläimen luottamuksen arvoinen. Rakastan antaa ihmisille näitä samoja oivalluksia ja voittajafiiliksiä omien hevostensa kanssa. Rakastan sitä pilkettä, joka syttyy jokaisen hevosen silmiin, kun ne saavat tehdä valinnan. Saavat vaikuttaa omaan elämäänsä. Saavat tehdä yhdessä ihmisensä kanssa, ilman pelkoa, ilman stressiä, ilman jännitystä.

Matkalle on mahtunut monen monta muutakin kaviokasta, jotka ovat opettaneet minulle yhtä sun toista. Monia asioita tekisin tänä päivänä toisin, mutta jokaisesta ratsastuskerrasta on jäänyt jotain käteen. Sydäntäni lähellä ovat erityisesti nuoret hevoset sekä ”ongelmatapauksiksi” kutsutut hevoset, jotka ovat useimmiten vain väärinymmärrettyjä.

FullSizeRender 2Vaikka toimiminen hevosten kanssa on mennyt jo harppauksittain eteenpäin, ei oppikouluni ole valmis – hevosten kanssa se ei ole koskaan! Etsin aktiivisesti parempia keinoja toimia hevosten kanssa: miten tehdä hevosesta onnellinen ja miten onnellisuus ilmenee?

Nina valmentaa ympäri Suomen sekä järjestää kursseja ulkomaita myöten.


Veera Lempää – tulossa