PHA

Tasa-arvoinen, lempeä ja avoin suhde hevoseen. Siinä on jotain niin kaunista. Eläimen ja ihmisen mielen kiemurat ovat kiinnostaneet minua jo pitkään. Mielen maailmaa opiskelen ymmärtääkseni eri lajien käyttäytymistä ja eläimen sekä ihmisen suhdetta paremmin.

Avoin, tasa-arvoinen suhde edellyttää molempien osapuolien kuulemista. Hevosen kieli on vaatinut paljon opettelua ja tulee vaatimaan lopun ikääni, jo saatua tietoa pyrin siirtämään eteenpäin, jotta voisimme lisätä hevosystäviemme sekä omaa hyvinvointiamme pienillä teoilla. Uteliaisuus, rohkeus ja intohimo ovat tarjonneet minulle upean mahdollisuuden auttaa myös muita.

Perehtymällä hevosen oppimispsykologiaan olen saanut käyttööni tehokkaita työkaluja, joilla ratkotaan arkipäivän ongelmia niin maastakäsin kuin ratsain. Erityisen lähellä sydäntäni on siirtää eteenpäin oppia palkkion käytöstä, ihmisen kehotietoisuuden lisääminen sekä hevosen tukilihasten ja tasapainon kehittämisen tärkeydestä. Opetuksessani edetään jokaisen hevosen ja ihmisen omassa tahdissa, rentoutta painottaen.

PHA:n pyrkimys on edistää tietoa hevosen hyvinvoinnin lisäämisestä.

Kouluttaja Nina Laiho

PHA:n takana hyörii Nina Laiho, nuori yrittäjänainen Turusta. Yrittäjyyttä on kohta takana upeat kaksi vuotta! Perheeseeni kuuluu avopuoliso, kaksi jackrusselinterrieriä Tove & Dua sekä 10-vuotias fwb-tamma Madde.

Olen aloittanut ratsastuksen perinteisessä ratsastuskoulussa jo ala-asteikäisenä. Kasvoin ympäristöön jossa väkivalta hevosta kohtaan oli sallittua ja jopa toivottua. Pelottoman asenteeni takia onnistuin hevosten kanssa tuossa ympäristössä varsin hyvin. Jos hevonen ei totellut, kaivettiin esiin lisää varusteita joilla hillitä hevosen mielipiteitä. Sain ratsastaa ja kouluttaa paljon erilaisia poneja ja hevosia, varsin menestyksekkäästi. Hevoset taipuivat tahtooni.

Lopulta minulle tuli ikioma estekilparatsu, Madde. Madde oli tuolloin, vuonna 2013, 5-vuotias, herkkä fwb-tamma. Kilpailimme yhdessä seura- ja aluetasolla esteratsastuksessa, mutta ongelmat alkoivat heti alussa. Madde heitteli päätään, hyppi pystyyn ja se meni niin lujaa, että hillitseminen oli vaikeaa. Kokeilimme Madden kanssa monta eri valmentajaa, eri välineitä, eri keinoja, joilla saisin sen taivutettua tahtooni. Kokeilimme perinteisellä tyylillä (kannukset, raippa, kova kuolain, gramaanit…), väsytystaktiikalla, Natural Horsemanship-lähestymistavalla, mikään ei toiminut ja lopulta otimme ruokapalkan käyttöön.

Madde on opettanut minulle valtavasti hevosista, ihmisistä, elämästä ja lempeydestä. Sen kanssa olen oppinut yrityksen ja erehdyksen kautta lähes kaiken mitä osaan. Tuekseni lähipiiriin olen saanut erittäin taitavia eläinkouluttajia, rakentavaa kritiikkiä antavia ystäviä sekä rakkaan perheeni. Erityisesti haluan mainita mentorini, eläintenkouluttajan, ruokapalkkion käytön asiantuntijan Aino Koivukunnaksen.

Olen tietoisesti päättänyt olla käymättä koulutusta, jossa eläimiä opetellaan kouluttamaan. Suomalaisissa eläinten kouluttamiseen valmentavissa kouluissa törmään samoihin ongelmiin: palkkion käyttöä vähätellään tai se ohitetaan kokonaan, hevosen lajityypillisten tarpeiden ymmärtäminen on vajaavaista ja näin hyvinvoinnin määritelmä on puutteellinen. Nykyajan tiedonhankinta on onneksi helppoa ja tietoa on saatavilla paljon: netistä, kirjoista, blogeista, somekanavilta ja niin edelleen. Olen päätynyt opiskelemaan eläinten käyttäytymistä, lajityypillisiä tarpeita, operanttia kouluttamista sekä biomekaniikkaa itse, hyvien verkostojen tuella.

Tiedonjanoani tyrehdyttävät myös lukuisat luennot ja kurssit joilla käyn opiskelemassa lähes viikoittain, laajat verkostot omien alojensa asiantuntijoita, tieteelliset teokset sekä tutkimukset joihin pääsen tutustumaan. Tärkeää on myös pitää silmät auki, elämä ympärilläni tarjoaa mitä parhaimpia oppeja: luen, näen, maistelen ja haistelen jatkuvasti ympäristöäni – mistä hankkia lisää kehitysideoita itselleni ja PHA:lle?

Sitten on tietysti rakkaat asiakkaani. Heitä on jo valtavasti ympäri Suomea! Yhdessä opettelemme ja opiskelemme lempeämpiä lähestymistapoja, operanttia koulutusta ja jokaista yksilöä. Kiitos, että olette.

Kiinnostuitko?

PHA on hevosten hyvinvoinnin edistämisen edelläkävijä. Tarjoamme kattavaa näkyvyyttä sosiaalisten medioiden kanavilla sekä nettisivuilla. Jos haluat mainoksesi hyvälle paikalle, ota yhteyttä nina@karvamafia.com.

Teemme yhteistyötä monien alan toimijoiden kanssa. Jos koet että voisimme saada yhteistyöllämme jotain hienoa aikaan, laita viestiä nina@karvamafia.com!