Ratsastustunti

Ratsastustunti, hevosen omalla kotitallilla

PHA:n ratsastustunti perustuu siihen, että etsitään ratsukon yhteistä säveltä, ryhdikästä liikkumistapaa ja kevyttä apujen käyttöä.

PHA:n valmennustapa on saanut vaikutteita mm. klassisesta ratsastuksesta, mutta rennommalla otteella. Keskitymme erityisesti syvien tukilihasten vahvistamiseen sekä hevosella että ratsastajalla. Niiden avulla lähdetään hakemaan yhteistä tasapainoa ja ketteryyttä, joilla hevosen elinikä pitenee ja ratsastaja voi toimia mahdollisimman vähäisillä avuilla.

ratsastustunti

Ratsastajan avut

Ratsastajan apuihin haetaan selkeyttä ja keveyttä. Kevyet, yksinkertaiset avut ovat hevoselle helppo ymmärtää. Selkeys takaa hevoselle mahdollisuuden vastata apuihin nopeasti ja oikealla tavalla.

Ratsastajan apuja ovat istunta, jalat, kädet, ääni sekä mahdolliset lisävälineet. Apujen tarkoitus on viestiä hevoselle mitä sen halutaan tekevän, edellytyksenä on että hevoselle on opetettu kyseisen avun merkitys.

Jotta hevosen ja ratsastajan kommunikointi apujen välityksellä voi toimia tehokkaasti, kannattaa olla tietoinen niin kehostaan kuin jokaisen avun merkityksestä. Mitä useampaa asiaa yksi apu tarkoittaa, sitä epätodennäköisemmin hevonen voi vastata annettuun apuun. Jos yksi apu tarkoittaa yhtä asiaa, hevonen pystyy helposti toteuttamaan ratsastajan pyynnön.

Avut perustuvat ns. negatiivisen vahvisteen käyttöön: paine – myötäys. Paineella annetaan hevoselle pyyntö suorittaa jokin tehtävä, palkinnoksi hevonen saa myötäyksen. Tarkka, kevyt ja hyvin ajoitettu paineen käyttö on jokaisen ratsastajan ykköstyökalu.

ratsastustunti

Parhaimmillaan toimivan ratsukon liikkuminen on kuin tanssia – kevyttä ja soljuvaa. Ratsastustunti sisältää toisinaan puomeja, kavaletteja sekä muita tukiharjoitteita, joilla saadaan sekä hevonen että ratsastaja löytämään toimiva keho-mieliyhteys.

Myös mielentilalla on merkitystä – rento mielentila on oppiva mielentila. Kun mielentila on hyvä, siirrytään vaativampiin asioihin.

Ratsastajan istunta

Kannustan jokaista ratsukkoa panostamaan syvälliseen istuntaopetukseen. Hyvä istunta lisää ratsastajan terveyttä sekä hevosen käyttöikää. Hyvin istuva ratsastaja saa hevosestaan parhaan puolen esiin ja pystyy tukemaan hevosen oikeaoppista liikkumistapaa.

Ratsastajan hyvä istunta:

  • Hyvä lihaskunto, sopivan kokoinen hevonen
  • Syvien tukilihasten käyttö
  • Liikkuvuus
  • Ymmärrys hevosen biomekaniikasta
  • Ymmärrys ratsastajan biomekaniikasta
  • Aito halu kuunnella ja tunnustella hevosta

Suosittelen lämpimästi tutustumaan Coaching with Connection – valmentautuneisiin istuntaopettajiin, jotka ovat perehtyneet tarkasti sekä ratsastajan että hevosen biomekaniikkaan.

Varusteet

PHA:n ratsastustunneilla ei vaadita tiettyjä varusteita. Voit tulla satulalla, ratsastushuovalla, kuolaimella tai kuolaimetta. PHA on erikoistunut myös kaulanarulla ratsastamiseen.

Satulatta ratsastaville suosittelemme jonkinlaista huopaa tai pehmustetta hevosen selän suojaksi. Ensisijaisen tärkeää on varmistua kaikkien varusteiden istuvuudesta juuri kyseiselle yksilölle. Kuolainta käyttäville suosittelen tutustumaan eläinlääkäri Mirjami Miettisen neuvoihin kuolaimen sovituksesta ja suun terveydestä. Satulan sopivuus on useimmille tuttu asia, mutta myös suitsien istuvuudella on merkitystä. Aiheesta on kirjoittanut tarkemmin Vahalanka.

Ratsastajilta vaaditaan PHA:n ratsastustunnilla ratsastuskypärä.

Otsikon kuva: Sonja Ylinen

Lue lisää:

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 1

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 2: Hevonen ratsuna