Hevosen jumppa

Hevosen jumppa kuntoilun tukena

Nykyaikana monien hevosten päätyö on toimia joko ihmisen ratsuna tai ravurina. Ratsun työssä hevosen keho kohtaa aivan uudenlaisia haasteita, koska sen kehoa ei ole luotu kantamaan ratsastajan painoa. Jalostuksen tuloksena hevosten selkä on toki pääsääntöisesti muotoutunut kantamaan painoa paremmin (mitä suorempi selkä, sen parempi), mutta mitä parempi lihaskunto, sen paremmin hevonen työtään jaksaa ja kestää. Hevosen jumppa parantaa hevosen kuntoa ja liikkumistapaa, jolloin hevosen suorituskyky paranee, se pysyy terveempänä ja hevosta on mukavampi ratsastaa.

Toteutus

Hevosen jumppaaminen tapahtuu pääosin maasta käsin, sovittaessa myös ratsain.

Hevosen jumppa-ohjelma voidaan toteuttaa eri tavoin:

 • Jumppapalvelu: Turun seudulla palveluna, jolloin tehdään hevosen omistajan kanssa yhteinen alkukartoitus, suunnitellaan ohjelma ja Nina toteuttaa ohjelman hevosen kanssa esimerkiksi 1-4 kertaa viikossa (omistajan ei tarvitse olla aina paikalla)
 • Ohjattu jumppatunti, jolloin tehdään yhteinen alkukartoitus ja suunnitelma, omistaja suorittaa itse jumppa-ohjelmaa. Ohjaus vähintään kerran kuukaudessa, jolloin tarkastetaan että ohjelma etenee ja hevosen kunto kehittyy halutulla tavalla.
 • Etäohjaus, jolloin apuna käytetään videointia ja puheluita

Jumppatunnille ei vaadita erikoisia varusteita, omistaja saa valita hevosella käytettävät varusteet mutta vastaa varusteiden sopivuudesta hevoselle. Mahdollisuus puomien, kavalettien, törppöjen sekä maastojen käyttöön katsotaan eduksi.

Hinnasto (sis. alv 24%)

Jumppapalvelu PHA:n toteutuksena: hevosen jumppa

 • Jumppapalvelu (omistaja varustaa hevosen) 50 €/kerta (kesto hevosen jaksamisen mukaan 30-60 min)
 • Jumppapalvelu (Nina varustaa) 60 €/kerta (kesto 60 min)
 • Jumppapalveluun voidaan lisätä hieronta opiskelijatyönä, +25€/kerta

Ohjatut jumppatunnit:

 • Ohjattu jumppatunti paikan päällä 45 €/kerta
 • Ohjattu jumppatunti etänä sis. 30 min neuvontapuhelun sekä 3 videon arvioinnin (1 videon kesto max. 5 min) 40 €/kerta

Varaa jumppatunti: nina@karvamafia.com tai puhelimitse/whatsappilla 044 503 2288!

Miksi jumpata hevosta?

Hyvässä lihaskunnossa, vahvalla luustolla, joustavilla nivelillä ja hyvin iskua vaimentavilla jänteillä varustettu hevonen pystyy suorittamaan tyytyväisenä, hyvin ja kestää käyttöä pitkään. Jumppaamalla hevosta säännöllisesti edellä mainittuja ominaisuuksia saadaan parannettua hevosen rakenteen sallimissa rajoissa.hevosen jumppa

Jokainen hevonen hyötyy jumppaamisesta, mutta erityisesti hevoset joilla on vinouksia, huono tasapaino, toistuvia lihasjumeja, huono ratsastettavuus, rakenteellisia heikkouksia, reilusti ylipainoa tai tarve parantaa suorituskykyä.

Hevosen keho on laaja kokonaisuus, jossa yksikään osa ei voi toimia itsenäisesti. Ongelma yhdessä raajassa voi kertoa ongelmasta jossain muualla – siksi on tärkeää huomioida hevosen koko keho jumppa-ohjelmaa laatiessa. Tiedossa oleviin ongelma-alueisiin kannattaa panostaa erityisesti, mutta pitää silti mielessä myös alueet joihin ongelma-alueet vaikuttavat.

Jumppaamalla harrastehevoselle tai tätiratsulle saadaan pidempi käyttöikä ja voidaan parantaa hevosen oloa omassa kehossaan. Kilpahevoselle saadaan parempi suorituskyky, vähennetään loukkaantumisriskiä ja parannetaan ratsastettavuutta. Sairastumisen jälkeen saadaan hevonen kuntoutettua turvallisesti ja tehokkaasti.

Hevosen jumppa kuntoutuksen tukena

Suurin osa ratsuista kohtaavat elämänsä aikana jonkunlaisia loukkaantumisia tai rasitusperäisiä vammoja. Tällaisia ovat esimerkiksi jännevammat, nivelten vauriot, ruoansulatuselimistön ongelmat, kavioiden ongelmat, haavat, luun murtumat jne. Vamman jälkeinen kuntoutus on tärkeää hevosen tulevaisuuden kannalta: huonosti toteutettu kuntoutus voi katkaista hevosen ratsun uran jopa kokonaan.

Sairastuneen tai loukkaantuneen hevosen tärkein tukihenkilö on eläinlääkäri. Kun hevonen on saanut selkeän diagnoosin sekä kuntoutusohjeet, jumppa-ohjelmaa voidaan suunnitella tarkemmin myös hevosen jumppavalmentajan kanssa. Monipuolisella ja järjestelmällisellä jumppa-ohjelmalla hevosen kehon tila pyritään saamaan vammautumista edeltävään olotilaan tai jopa paremmaksi.

Erityisesti rasitusperäisten vammojen jäljiltä on erittäin tärkeää muuttaa valmennusta sellaiseksi, että vamma ei pääse toistumaan. Rasitusperäisiä vammoja ovat usein mm. nivelrikko, jännevammat ja lihasperäiset vauriot. Vammautunut alue on päässyt ylirasittumaan tai haurastumaan ajan saatossa hevoselle sopimattoman valmennuksen seurauksena, eli valmennusta on muutettava jotta hevonen pystyy elämään terveempää ja paremmin käyttöä kestävää elämää.

Hevosen jumpan tavoite

Hevosen jumppa-ohjelman aikana pyritään opettamaan hevosellehevosen jumppa

 • hevosen rakenteen rajoissa mahdollisimman terveellinen tapa liikkua: etuosan kannattelu, takaosan nivelten
  rentouttaminen, painon siirto etuosalta takaosalle, niskan rentouttaminen ja mahdollisimman laajojen liikeratojen hyödyntäminen
 • hevosen kehotuntemuksen lisääminen
 • syvien tukilihasten kytkeminen pyynnöstä (mielellään myös ilman)
 • rento, mutta aktiivisesti eteenpäin pyrkivä mielentila liikkuessa
 • notkeutta lisääviä tehtäviä
 • lajista riippuen ketteryyttä, nopeutta tai kestävyyttä lisääviä tehtäviä

Jumppa-ohjelman eteneminenhevosen jumppa

 • Alkukartoitus ja ohjelman suunnittelu hevosen omistajan kanssa
 • Suositeltu jumppa-ohjelman kesto koko hevosen käyttöiän ajan, mutta min. 3 kuukautta noin 1-4 kertaa viikossa
 • Välikartoitukset hevosen omistajan kanssa, jolloin arvioidaan yhdessä jumpan hyödyllisyyttä ja tarpeen vaatiessa tarvittavia muutoksia
 • Jumppa-ohjelman päivitys 3 kuukauden välein

Lue myös

Ratsastustunti

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 1

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 2: Hevonen ratsuna

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 3: Hevosen liikkumistapa

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 4: Keskivartalon ja etuosan kannattelu

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 5: Takaosa toimii moottorina

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 6: Nyökky

Mintti Rautioaho: Lihakset ovat tunteiden orja

Anna Kilpeläinen: Apua, hevoseni on jäykkä!