Palvelut & tapa toimia

 

Valmennukset ratsastajalle ja hevoselle (istunnan ja apujen käytön merkitys hevoseen, hevosen suorityskyvyn kehittäminen, selkeä kommunikointi)

 • Hevosen ratsutus
 • Perustaidot maasta käsin, vapaana työskentely, ongelman ratkaisu
 • Kuolaimettoman ja kaulanarun käyttö alkeista lähtien

Kurssit (sis. teoriaosuus ja käytännön harjoittelu):

 • Vähemmän on enemmän – kaulanarulla ratsastus
 • Vähemmän on enemmän – kuolaimettomaan siirtyminen
 • Tee minut iloiseksi niin teet minusta hyvän – positiivisen vahvisteen käyttö
 • Temppukoulu
 • Voimaa ja notkeutta maastakäsin tehtävillä harjoitteilla
 • Keep it simple – selkeä kommunikointi, paremmat tulokset

Etäopetus 

UUTTA! Tarjoamme nyt myös etäopetusta perinteisen paikan päällä tapahtuvan opetuksen rinnalle. Videoi, lähetä – saat palautteen 24 tunnin sisällä! 

 • Lähetä meille videoita haluamastasi tilanteesta, saat videoista palautteen sekä vinkit jatkoa varten. Videoilta voidaan esimerkiksi arvioida mahdollista ongelmaa, antaa parannusehdotuksia hevosen liikkumistapaan tai ratsastajan istuntaan – ehdota aihetta rohkeasti!
 • Palaute voidaan antaa kirjallisesti tai puhelimitse.
 • Etäopetuksen hinta 15€/5 videota, kesto max. 2 min/video, yli 2 kertaa kuukaudessa palvelua käyttävälle 10€/5 videota.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä sähköpostitse projecthappyathlete@gmail.com.


Hinnasto alkaen 17.9.2018

max. 30 km päässä Turusta (Hinnat sis. matkakulut)

 • 60 min koulutus – 40 €DSC_0060
 • 5 kerran sarja – 160 €
 • 10 kerran sarja – 315 € (10 kertaa 9 hinnalla!)

yli 30 km päässä Turusta

 • 60 min koulutus – 30 € + matkakulut 0,42 eur/km jaetaan osallistujien kesken

Tällä hetkellä valmennuksia säännöllisesti Satakunnan alueella sekä ympäri Varsinais-Suomea (mm. Loimaan/Oripään seutu, Uusikaupunki). Mahdollisuus valmennuksiin myös kauemmas, ota yhteyttä!


PHA:n tapa toimia

Hevosen eri elämänvaiheissa kohtaamme erilaisia ongelmia. Toisinaan on tarve hevosen taitojen päivitykselle, toisinaan halutaan opettaa jotain aivan uutta. Jo pienet asiat voivat tehdä suuria muutoksia ja näitä voimme pohtia yhdessä. Oli hevosesi nuori, vanha, osaamaton tai osaava, löydämme teille varmasti keinoja nousta seuraavalle tasolle niin luottamuksen tasolla kuin taidoissakin.

Miten kouluttaa hevosta?

Hevosen lajityypillisen käyttäytymisen ja oppimispsykologian ymmärtäminen onSnapseed 11 ensiaskel hevosen käytöksen ymmärtämiseen. Jotta voimme tehokkaasti kouluttaa, eli muokata hevosen käytöstä haluamaamme suuntaan, meidän tulee tietää mikä saa hevosen toimimaan ja miten se oppii.

Tärkeää on ymmärtää, että hevonen tekee aina sille kannattavia asioita. Hevonen, niin kuin ihminenkin saa ympäristöstään palkintoja ja rankaisuita – ja toimii niiden mukaan. Jos käytöksestä seuraa jotain palkitsevaa, sitä kannattaa tehdä jatkossakin. Kun käytöksestä seuraa rankaisu, sitä pyritään välttämään ja toimitaan jotenkin toisin. Palkinto opettaa että näin kannattaa toimia, rankaisu taas ei kerro haluttua toimintatapaa.

Me pyrimme kouluttaessa korostamaan hevoselle palkitsevia asioita. DSC_0001Kun eläin saa toiminnastaan palkinnon, se kokee sen kannattavaksi ja näin ollen motivaatio kasvaa. Palkintojen käyttäminen koulutuksessa edistää tutkitusti hevosen hyvinvointia, hevonen muistaa oppimansa pitempään ja se viihtyy kouluttajan seurassa mieluummin kuin kouluttaessa pelkän paineen (negatiivinen vahviste) avulla. Palkitseminen aktivoi, rankaisu passivoi! Jos haluat avoimen uteliaan, innokkaana töihin lähtevän harrastekumppanin, suosittelen tutustumaan palkkion käyttämisen hyötyihin. Pyrimme tarjoamaan hevosille mahdollisuuden omaehtoisuuteen, jolloin hevosellakin on sanavaltaa. Tällöin yhdessäolo on avointa ja rehellistä.

Ideaalitilanteessa hevonen on rento, herkkä ja kuuliainen. Kun perusasiat hiotaan kuntoon, on vain taivas rajana mitä hevosellesi voidaan opettaa.

Miten hevosen tulisi liikkua?

Biomekaanisesti hyvin liikkuva hevonen kantaa ihmisen itseään rikkomatta. Ihmistä ei ole luotu hevosen selkään, joten meidän tehtävämme on tavoitella hevoselle terveellistä liikkumistapaa.

Hyvin liikkuva hevonen siirtää painoaan etuosalta taakse, taivuttaa takajalkojensa niveliä, taittaa lantiota, kohottaa rintakehää, nostaa säkää, niskan img_7479noustessa korkeimmaksi kohdaksi. Jokainen hevonen on luonnostaan etupainoinen ja ratsastajan painon asettuessa etuosalle lisälastiksi lähes jokainen hevonen kärsii ajoittaisesta tai kroonisesta etupainoisuudesta. Kun hevosta vahvistetaan maastakäsin jumpaten ja opetetaan sille uusi tapa liikkua, hevosen käyttöikä pitenee ja hyvinvointi lisääntyy. Kun lihaksisto on vahva ja notkea, tasapaino löytyy kuin itsestään ja ratsastettavuus paranee.

Erityisosaamisemme on hevosten kouluttaminen ratsastukseen kuolaimetta tai kaulanarulla. Kuolain voi väärinkäytettynä tai huonosti sovitettuna aiheuttaa vaurioita hevosen suuhun ja aiheuttaa enemmän ongelmakäyttäytymistä kuin kuolaimettomalla ratsastetuilla hevosilla.

(Mirjami Miettinen: Kuolaimen ja turpahihnan valinnan, sovituksen ja käytön
merkitys ratsuhevosen suun terveydelle 2015)

Kuolainta käyttäville asiakkaillemme opetamme rauhallista vuorovaikutusta hevosen suun kanssa. Tärkeää on sovittaa kuolain kunkin hevosen suuhun sopivaksi eläinlääkärin avustuksella ja opetella yhteiset signaalit toiminnan aikaansaamiseksi.

Miten kouluttaa nuorta hevosta?

Nuoren hevosen kanssa pohjatyö tehdään maastakäsin. Kun perusasiat toimivat, on aikaIMG_1693 siirtyä selkäännousuharjoitteluun. Huolellinen pohjatyö helpottaa ratsastettavuutta myöhemmin. Sisäänratsastuksessa hevoselle opetetaan maasta aloitetut avut selästä käsin, jotta hevonen ymmärtää mitä ratsastaja siltä haluaa. Parhaimmillaan nuoren hevosen koulutus on rentoa ja hauskaa molemmille osapuolille!

Miten ratsastaja vaikuttaa hevoseen?

Jotta hevonen voi liikkua hyvin, ratsastajan on istuttava hyvin. Oikeaoppinen istunta ei riko ratsastajaa eikä hevosta. Istunnan tukipilarina toimivat vatsalihakset. Ohjausväline (kuolain, kuolaimeton, kaulanaru…) toimii hevosen ja ratsastajan välisenä kommunikointivälineenä, ei rankaisuvälineenä tai ratsastajan pystyssä pitävänä tukena. Hevosille sopii erilaiset ratsastustavat, joten tämä on myös otettava huomioon, kun etsitään ratsukon harmoniaa. Pyrkimys on saada niin hevonen kuin ratsastajakin oppimaan kevyimmät mahdolliset avut (ääni, istunta, jalat, kädet – muu?).

Hevosen käsittelijän mielentilalla on myös valtava merkitys hevosen mielentilaan. Pelkoa tai jännittämistä ei tarvitse hävetä – siihen voidaan löytää keinoja, joilla olo helpottuu ja yleensä pelkkä ongelman ymmärtäminen saa aikaan suuren muutoksen. Toisaalta toistuva suuttumus tai pettymys voivat olla ikäviä tunteita rakkaan harrastuksen parissa. Mistä tunteet johtuvat? Mietitään yhdessä ja tehdään harrastamisesta monin verroin mukavampaa ja turvallisempaa!