Palvelut & tapa toimia

 

Valmennus

Valmennukset ratsastajalle ja hevoselle perustuvat hevosen oppimispsykologian ymmärtämiseen ja sen tehokkaaseen hyödyntämiseen.

Koulutus aloitetaan yleensä maasta käsin, jolloin tarkistetaan perustaitojen toimivuus, varusteiden sopivuus ja aloitetaan hevosen tukilihaksia vahvistava jumppaohjelma. Samat taidot opetetaan tai tarkistetaan toimivuus ratsain.

Ratsain pyritään auttamaan hevosta liikkumaan terveellisellä tavalla, hyvässä tasapainossa. Myös ratsastajan istunnalla on tärkeä tehtävä olla hevosen tukena, mutta häiritsemättä. Istunnan tulee olla myös ratsastajalle terveellinen, joten käymme läpi myös ratsastajan istunnan perusteita.

Maasta käsin työskentely

Jos olet kiinnostunut oman kehon vaikutuksista hevosen liikuttamiseen tai haluat hioa hevosen taitoja maasta käsin, harjoitellaan yhdessä miten hevonen oppii tehokkaasti ja mielellään viettämään aikaa kanssasi. Työskentelyä voi olla esim. vapaana olevan hevosen juoksuttaminen, hevosen asennon hiominen, uuden tempun opettaminen, perustaidot kuten paikallaan seisominen merkistä tai ihmisen oman tilan kunnioittaminen.

Ratsutus

Jos kaipaat palautetta hevosesi ratsastettavuudesta tai haluat apua nuoren hevosesi kanssa, meiltä saatavilla myös ratsutuspalvelut. Meitä kiinnostaa myös ravurista ratsuksi projektit. Entinen ravuri opetetaan vetämisen sijaan kantamaan ja löytämään tasapainonsa ratsastajan kanssa.

Etäopetus 

UUTTA! Tarjoamme nyt myös etäopetusta perinteisen paikan päällä tapahtuvan opetuksen rinnalle. Videoi, lähetä – saat palautteen 24 tunnin sisällä! 

  • Lähetä meille videoita haluamastasi tilanteesta, saat videoista palautteen sekä vinkit jatkoa varten. Videoilta voidaan esimerkiksi arvioida mahdollista ongelmaa, antaa parannusehdotuksia hevosen liikkumistapaan tai ratsastajan istuntaan – ehdota aihetta rohkeasti!
  • Palaute voidaan antaa kirjallisesti tai puhelimitse.
  • Etäopetuksen hinta 15€/5 videota, kesto max. 2 min/video, yli 2 kertaa kuukaudessa palvelua käyttävälle 10€/5 videota.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä sähköpostitse projecthappyathlete@gmail.com.


Hinnasto alkaen 17.9.2018

max. 30 km päässä Turusta (Hinnat sis. matkakulut)

  • 60 min koulutus – 40 €DSC_0060
  • 5 kerran sarja – 160 €
  • 10 kerran sarja – 315 € (10 kertaa 9 hinnalla!)

yli 30 km päässä Turusta

  • 60 min koulutus – 30 € + matkakulut 0,42 eur/km jaetaan osallistujien kesken

Tällä hetkellä valmennuksia säännöllisesti Satakunnan alueella sekä ympäri Varsinais-Suomea. Mahdollisuus valmennuksiin myös kauemmas, ota yhteyttä!


PHA:n tapa toimia

Hevosen eri elämänvaiheissa kohtaamme erilaisia ongelmia. Toisinaan on tarve hevosen taitojen päivitykselle, toisinaan halutaan opettaa jotain aivan uutta. Jo pienet asiat voivat tehdä suuria muutoksia ja näitä voimme pohtia yhdessä. Oli hevosesi nuori, vanha, osaamaton tai osaava, löydämme teille varmasti keinoja nousta seuraavalle tasolle niin luottamuksen tasolla kuin taidoissakin.

Miten kouluttaa hevosta?

Hevosen lajityypillisen käyttäytymisen ja oppimispsykologian ymmärtäminen onSnapseed 11 ensiaskel hevosen käytöksen ymmärtämiseen. Jotta voimme tehokkaasti kouluttaa, eli muokata hevosen käytöstä haluamaamme suuntaan, meidän tulee tietää mikä saa hevosen toimimaan ja miten se oppii.

Tärkeää on ymmärtää, että hevonen tekee aina sille kannattavia asioita. Hevonen, niin kuin ihminenkin saa ympäristöstään palkintoja ja rankaisuja – ja toimii niiden mukaan. Jos käytöksestä seuraa jotain palkitsevaa, sitä kannattaa tehdä jatkossakin. Kun käytöksestä seuraa rankaisu, sitä pyritään välttämään ja toimimaan jatkossa toisin. Palkinto opettaa että näin kannattaa toimia, rankaisu taas ei kerro haluttua toimintatapaa.

Me pyrimme kouluttaessa korostamaan hevoselle palkitsevia asioita. DSC_0001Kun eläin saa toiminnastaan palkinnon, se kokee sen kannattavaksi ja näin ollen motivaatio kasvaa. Palkintojen käyttäminen koulutuksessa edistää tutkitusti hevosen hyvinvointia, hevonen muistaa oppimansa pitempään ja se viihtyy kouluttajan seurassa mieluummin kuin kouluttaessa pelkän paineen (negatiivinen vahviste) avulla. Palkitseminen aktivoi, rankaisu passivoi! Jos haluat avoimen uteliaan, innokkaana töihin lähtevän harrastekumppanin, suosittelen tutustumaan palkkion käyttämisen hyötyihin. Pyrimme tarjoamaan hevosille mahdollisuuden omaehtoisuuteen, jolloin hevosellakin on sanavaltaa. Tällöin yhdessäolo on avointa ja rehellistä.

Ideaalitilanteessa hevonen on rento, motivoitunut ja kuuliainen. Kun perusasiat hiotaan kuntoon, on vain taivas rajana mitä hevosellesi voidaan opettaa.

Miten hevosen tulisi liikkua?

Ratsain terveellisesti liikkuva hevonen kantaa ihmisen itseään rikkomatta. Ihmistä ei ole luotu hevosen selkään, joten meidän tehtävämme on tavoitella hevoselle terveellistä liikkumistapaa. Hevonen on luonnostaan etupainoinen eläin ja kun tähän lisätään vielä ratsastajan paino, etupainoisuus lisääntyy entisestään. Meidän tehtävämme on opettaa hevonen löytämään tasapainonsa ratsastaja selässään, siirtämään painoa takaosalle ja käyttämään tehokkaasti tukilihaksiaan.

Hyvin liikkuva hevonen siirtää painoaan etuosalta takaosalle, aktivoi vatsalihaksensa, taivuttaa takajalkojensa niveliä ja lantiota, kohottaa rintakehää niskan img_3965
noustessa hevosen korkeimmaksi kohdaksi. Kun hevosta vahvistetaan maastakäsin jumpaten ja opetetaan sille uusi tapa liikkua, hevosen käyttöikä pitenee ja hyvinvointi lisääntyy. Kun lihaksisto on vahva ja notkea, tasapaino löytyy kuin itsestään ja ratsastettavuus paranee.

 

Miten kouluttaa nuorta hevosta?

Nuoren hevosen kanssa pohjatyö tehdään maastakäsin. Kun perusasiat toimivat, on aikaIMG_1693 siirtyä selkäännousuharjoitteluun. Huolellinen pohjatyö helpottaa ratsastettavuutta myöhemmin. ”Sisäänratsastuksessa” hevoselle opetetaan maasta käsin opetetut avut selästä käsin, jotta hevonen ymmärtää mitä ratsastaja siltä haluaa. Parhaimmillaan nuoren hevosen koulutus on rentoa ja hauskaa molemmille osapuolille!

Miten ratsastaja vaikuttaa hevoseen?

Jotta hevonen voi liikkua hyvin, ratsastajan on istuttava hyvin. Oikeaoppinen istunta ei riko ratsastajaa eikä hevosta. Istunnan tukipilarina toimivat vatsalihakset. Ohjausväline (kuolain, kuolaimeton, kaulanaru…) toimii hevosen ja ratsastajan välisenä kommunikointivälineenä, ei rankaisuvälineenä tai ratsastajan pystyssä pitävänä tukena. Hevosille sopii erilaiset ratsastustavat, joten tämä on myös otettava huomioon, kun etsitään ratsukon harmoniaa. Pyrkimys on saada niin hevonen kuin ratsastajakin oppimaan kevyimmät mahdolliset avut (ääni, istunta, jalat, kädet – muu?).