Onko ihmisen odotukset hevosen omaehtoisuuden tiellä?

Kuten varmasti moni onkin jo huomannut, me olemme viime aikoina painottaneet paljon sitä, että kuunnellaan hevosta ja sen mielipiteitä. Tänään sain taas hyvän muistutuksen siitä miten vaikeaa se kuitenkin on ihmisille. Esteenä on usein ihmisen oma malttamattomuus, odotukset ja tarve suorittaa.

Olin menossa tänään tallille sillä ajatuksella että tehdään Madden kanssa rento maastolenkki, mutta jos Madde näyttää siltä ettei se halua maastoon, tehdään jotain muuta. Minulla oli odotukset siitä mitä tehtäisiin tänään, mutta ne olivat kuitenkin avoimet muutoksille. Tai niin ainakin luulin. Madde tuli tarhassa vastaan ja vaikutti iloiselta nähdessään minut. Haen sen aina tarhasta vapaana, laitan ehkä riimun päähän mutta en koskaan laita siihen narua, koska se antaa mielestäni hevoselle parhaimman mahdollisuuden toimia miten se haluaa. Tänään se laittoi päänsä itse riimuun, mutta oli hieman ”tahmaisen” ja hitaan oloinen seuratessaan minua porttia kohti. Voin tähän verrata viime perjantaita, jolloin se laukkasi minua vastaan. Laitoin Maddea kuntoon portilla, myös vapaana, ja se seisoi tyytyväisen oloisena paikallaan. Suojia laittaessani se lähti kuitenkin liikkumaan, mikä ei siis ole sen tapaista jos se tulee mielellään ratsastamaan. Tämä oli siltä jo todella iso merkki siitä ettei se jaksaisi tulla. Se joutui siis antamaan monta vihjettä ennen kuin sen hölmö ihminen ymmärsi!

Ihmisille omista odotuksista ja suunnitelmista luopuminen voi olla (ja usein onkin) vaikeaa. On luonnollista suunnitella tekevänsä tiettyjä asioita, miettiä asioiden kulkua ja luoda odotuksia tulevalta. Pitää suorittaa, saavuttaa tavoitteita ja olla tehokas – käyttää tallilla käytetty aika mahdollisimman tehokkaasti. Jo suomalainen yhteiskuntamme kasvattaa meistä tehokkaita työntekijöitä. Silti pitäisi pystyä elää hetkessä, rauhoittua hetkiin, kuunnella omaa intuitiota ja toimia sen mukaan. Mennä tallille ilman suuria odotuksia ja antaa tilanteiden mennä niin kuin ne luonnostaan menevät, lopettaa suorittaminen ja tehdä parhaansa. Olla pettymättä tai potematta huonoa omatuntoa jos suunnitelmat muuttuvat ja päivän tavoitteet eivät täytykään. Eikä vain tallilla, vaan jokaisella elämän osa-alueella.

Vaikka tämä voi tuntua vaikealta, se on kuitenkin täysin opeteltavissa oleva taito. Sitä täytyy vain haluta ja tiedostaa omat ajatukset. Keskittyä siihen että on täysillä läsnä juuri siinä hetkessä eikä odota liikaa tulevalta tai mieti sitä liikoja. Niin ne hevosetkin elää 😉 Oman intuition kuunteleminen voi olla hankalaa, mutta siihenkin oppii. Se on usein se pieni ajatus joka tulee ensimmäisenä mieleen, se voi välillä olla ihan omituinenkin tai ristiriitainen muihin ajatuksiin verrattuna! Se on helppo sivuuttaa ja epäillä sitä. Niin kävi minulle tänään. Kunnes se tuli uudestaan ja uudestaan sen verran monta kertaa että ymmärsin, kiitos Madden.

Tämänpäiväinen tallireissu muistutti taas siitä miten paljon on vielä opittavaa. Ja siitä miten paljon tuo hevonen opettaa meitä <3 yltiökiitollinen olo taas tästäkin tallireissusta, vaikka jonkun silmiin reissu saattoi vaikuttaa ihan turhalta.

– Veera

Vastaa