Nina Laiho

PHA:n takana hyörii Nina Laiho, hevosalan yrittäjä Turusta. Perheeseeni kuuluu avopuoliso, kaksi jackrusselinterrieriä Tove & Dua sekä fwb-tamma Madde.

Miten PHA sai alkunsa?

Olen aloittanut ratsastuksen perinteisessä ratsastuskoulussa jo ala-asteikäisenä.  Pelottoman asenteeni takia onnistuin hevosten kanssa perinteisessä, karkeassa ympäristössä varsin hyvin. Jos hevonen ei totellut, kaivettiin esiin lisää varusteita joilla saada hevonen toimimaan halutulla tavalla. 

Lopulta minulle tuli ikioma estekilparatsu, Madde. Madde oli tuolloin, vuonna 2013, 5-vuotias, herkkä fwb-tamma. Kilpailimme yhdessä seura- ja aluetasolla esteratsastuksessa, mutta ongelmat alkoivat heti alussa. Madde heitteli päätään, hyppi pystyyn ja se meni niin lujaa, että hillitseminen oli vaikeaa. Kokeilimme Madden kanssa monta eri valmentajaa, eri välineitä, eri keinoja, joilla saisin sen taivutettua tahtooni. Kokeilimme perinteisellä tyylillä (kannukset, raippa, kova kuolain, gramaanit…), väsytystaktiikalla, Natural Horsemanship-lähestymistavalla, mikään ei toiminut ja lopulta otimme ruokapalkan käyttöön.

Madde on opettanut minulle valtavasti hevosista, ihmisistä, elämästä ja lempeydestä. Sen kanssa olen oppinut yrityksen ja erehdyksen kautta lähes kaiken mitä osaan. Tuekseni lähipiiriin olen saanut erittäin taitavia eläinkouluttajia, rakentavaa kritiikkiä antavia ystäviä sekä rakkaan perheeni. Erityisesti haluan mainita mentorini, eläintenkouluttajan, ruokapalkkion käytön asiantuntijan Aino Koivukunnaksen.

Olen tietoisesti päättänyt olla käymättä koulutusta, jossa eläimiä opetellaan kouluttamaan. Suomalaisissa eläinten kouluttamiseen valmentavissa kouluissa törmään samoihin ongelmiin: palkkion käyttöä vähätellään tai se ohitetaan kokonaan, hevosen lajityypillisten tarpeiden ymmärtäminen on vajaavaista ja näin hyvinvoinnin määritelmä on puutteellinen. Nykyajan tiedonhankinta on onneksi helppoa ja tietoa on saatavilla paljon: netistä, kirjoista, blogeista, somekanavilta ja niin edelleen. Olen päätynyt opiskelemaan eläinten käyttäytymistä, lajityypillisiä tarpeita, operanttia kouluttamista sekä biomekaniikkaa itse, hyvien verkostojen tuella.

Tiedonjanoani tyrehdyttävät myös lukuisat luennot ja kurssit joilla käyn opiskelemassa lähes viikoittain, laajat verkostot omien alojensa asiantuntijoita, tieteelliset teokset sekä tutkimukset joihin pääsen tutustumaan. Tärkeää on myös pitää silmät auki, elämä ympärilläni tarjoaa mitä parhaimpia oppeja: luen, näen, maistelen ja haistelen jatkuvasti ympäristöäni – mistä hankkia lisää kehitysideoita itselleni ja PHA:lle?

Sitten on tietysti rakkaat asiakkaani. Heitä on jo valtavasti ympäri Suomea! Yhdessä opettelemme ja opiskelemme lempeämpiä lähestymistapoja, operanttia koulutusta ja jokaista yksilöä.