Mistä on onnistunut treeni tehty?

Jokainen meistä ei syyllisty päämäärättömään kentällä pyörimiseen, mutta oman kokemukseni mukaan näin käy useissa tapauksissa.

”Jahas, tästäpä pieni pätkä väistöä, se ei suju… no mitenköhän avotaivutus lähtisi tänään. No sehän sujui. Otetaan vähän laukannostoja. Mitenkäs laukanvaihdot… Hupsista keikkaa. No ehkä ensi kerralla paremmin. Yllätysympyrä! Kumpi yllättyi enemmän? ”

Meidän aivot laukkaavat kovaa vauhtia keksiessämme lisää ja lisää hauskaa tai vähemmän hauskaa tekemistä, mutta hevosella saattaa olla laukka hukassa. Oppimista ei tapahdu tehokkaasti ilman onnistumisia ja useita toistoja. Mitäpä jos kokeilisimme toisenlaista lähestymistapaa?

1. Suunnittelu

Monesti rakastamme ajatusta spontaanisuudesta ja hetkessä elämisestä, mutta todellisuudessa tämä tarkoittaa usein kentän kiertämistä kierros toisensa jälkeen ilman sen suurempia tavoitteita, silloin tällöin jonkunlaista tehtävää noudattaen sekä sekoitellen ja askellajeja ”tunnustellen”. Toisinaan on hyvä tehdä tarkistusratsastus – miltä hevonen tuntuu eri askellajeissa, eri asennoissa, mutta jos jokainen harjoituskerta on päämäärätöntä kentällä pyörimistä, ei yleensä tule suuria onnistumisia eikä kumpikaan oikeastaan oppinut mitään merkittävää.

Kokeile viikon ajan suunnitella jokainen koulutus- ja ratsastuskerta ennalta. Varaa aikaa puolesta tunnista tuntiin sunnuntai-illalle (tai haluamallesi päivälle) seuraavan viikon suunnitteluun. Varaa treeniohjelmaan tilaa monipuolisesti erilaisille treeneille ja päätä sisältö etukäteen. Kun menet tallille, vaikka vähän kiireessäkin, tulee aika käytettyä tehokkaammin ja tuloksia syntyy takuuvarmasti. Aseta realistiset tavoitteet kullekin kerralle, mieluummin yksi asia, jota harjoitellaan perinpohjaisesti, kuin useampi, joita ehtii treenata vain vähän.

2. Toteutus

Tärkeä osa onnistunutta treenikertaa on tietysti toteuttaa suunnitelma. Ajatuksen voimalla kun emme (ainakaan vielä) pysty tuloksia tuottamaan, on tärkeää pysyä suunnitelmassa.

Esimerkkejä teemoista ovat esimerkiksi paremmat siirtymiset, tasapainoiset väistöt, hevosen seisominen paikoillaan käytävällä, rennon hevosen saavuttaminen, rauhallinen hevonen maastossa tai vaikka täydellisen ympyrän ratsastaminen. Treenaa vain ja ainoastaan teemaa jonka olet sille kerralle suunnitellut. Pidä kriteeri tarpeeksi matalalla. Vaikka harjoittelisitte helppoa asiaa, aloita pienistä onnistumisista ja nosta kriteeriä pikkuhiljaa. Pienillä onnistumisilla takaamme molemmille hyvän mielen, ja näin sekä hevosen että kouluttajan itsetunto kohoaa.

Oikealla tasolla oleva kriteeri ei ole vakio, vaan se pitää aina sopeuttaa tilanteen mukaan. Jonain päivänä yksi asia saattaa olla hevoselle todella helppo ja toisena taas erittäin vaikea (näihin vaikuttaa ärsykkeet/häiriöt, palkkion laatu, varusteiden istuvuus, sen hetkinen terveyden tila, vireystaso jne…). Kannattaa siis lähteä liikkeelle matalin odotuksin, ja lähteä tunnustelemalla nostamaan rimaa korkeammalle. Liian korkea kriteeri aiheuttaa molemminpuoleista turhautumista ja oppiminen pysähtyy. Näin ollen suunnitelmaa pitää toisinaan muokata päivän mielentilan mukaiseksi, jotta onnistumisia tapahtuu.

On hyvä jättää kuitenkin pahan päivän varalle tilaa spontaaniudelle. Jos huomaat, että hevonen on jännittyneen oloinen, sataa räntää vaakatasossa tai kenttä on varattu, tee varasuunnitelma näille päiville. Listaa ylös tehtäviä, jotka ovat sekä hevoselle että itselle helppoja hyvän mielen treenejä. Kyseessä voi olla rauhallinen käyntimaasto tai vauhdikas estetreeni, kunhan molemmille jäisi treenistä hyvä mieli. Ylimääräinen vapaapäiväkään ei ole pahitteeksi, jos hevonen on kasvattanut pirun sarvet ja ratsastaja nousi väärällä jalalla. Kannattaa olla armollinen niin itselle kuin hevosellekin.

3. Jälkimainingit

Tallilta poistumisen jälkeen on hyvä miettiä päivän treeniä. Missä tuli suurimmat onnistumiset, missä on parantamisen varaa? Pyysitkö jossain tilanteessa liikaa tai pysyikö kriteeri liian matalalla? Jos jäi hyvä fiilis treenin jälkeen, sitä kannattaa lähteä hakemaan samoilla eväillä seuraavallakin kerralla. Kesken treenin on hyvä oppia kuuntelemaan hevosta ja laskemaan kriteeriä tarvittaessa, jotta onnistumisia tulee varmasti. Hyvä tapa oppia treeneistä on videoida harjoittelua. Jälkikäteen on helppo palata aiheeseen ja huomata omin silmin mitä olisi voinut tehdä toisin.

Hyvän treenin takaajat:

Riitävän vähäiset ennakko-odotukset, tarpeeksi matala kriteeri, onnistumiset, kriteerin nosto oikeassa kohdassa jotta koulutus etenee, oikeaan aikaan lopettaminen. Näiden oppiminen tapahtuu yleensä kantapään kautta. Iloisia treenihetkiä!

Nina & Veera

 

Vastaa