Keep it simple – 4 askelta selkeämpään vuorovaikutukseen hevosen kanssa

Selkeä vuorovaikutus hevosen kanssa

Kaikki pitäisi tehdä niin yksinkertaiseksi kuin mahdollista, mutta ei yhtään sitä yksinkertaisemmaksi – Albert Einstein

selkeä vuorovaikutus hevosen kanssa

Kun elämme valtavan tietotulvan keskellä, saamme valtavasti kivoja ohjeita, vinkkejä ja niksejä sieltä sun täältä, ja toisinaan niistä on vaikeaa koostaa toimivaa kokonaisuutta. Jos tänään teen vähän näin ja huomenna isosti noin, on hevosen pää yhtä karusellia – mitä ihminen haluaa? Suunnittele ja ota tavoitteeksi selkeä vuorovaikutus hevosen kanssa.

1. Aseta päätavoite

Mitä haluat hevosharrastukseltasi? Mitä haluat hevoseltasi? Mitä haluat saavuttaa ratsastajana tai kouluttajana? Dream big!

  • Kun kaikki toiminta tähtää selkeään tavoitteeseen, tulee tekemiseen mukaan väkisinkin selkeyttä ja johdonmukaisuutta. Kun tavoite on epäselvä, se välittyy myös jokapäiväiseen tekemiseen. Tavoite voi olla esteratsastuksen MM-kisoihin osallistuminen, piaffen opettelu, pelotta ratsastaminen tai hevosen pitäminen terveenä ja notkeana.
  • Epäselvä toiminta on epäselvää myös hevoselle. Tämä johtaa monesti kommunikaatiokatkoksiin ja väärinymmärryksiin. Kommunikointi toimii parhaiten, kun avut ja ohjeet ovat samoja joka päivä, ja uutta opettaessa kouluttaja tietää itse mitä on opettamassa, miten ja miksi.
  • Tavoitteen ei tarvitse tulla koskaan maaliin. Minun tavoitteeni on edistää hevoseni hyvinvointia ja terveyttä niin hyvin kuin mahdollista. Lisäksi on monia pienempiä tavoitteita – selkeyttää apuja, opettaa uusia asioita.

2. Aseta välitavoitteita

Missä haluat olla vuoden päästä? Miten voit edistää tavoitteeseen pääsyä tällä viikolla entä tässä kuussa? 

  • Päätavoite on hyvä pilkkoa pienempiin palasiin. Näin määränpäähän eteneminen on selkeää ja palkitsevaa. Ratsastuskoulusta olympialaisiin ponkaisu on hyvä tavoite, mutta ilman helpompia välitavoitteita, matka voi olla tuskallisen pitkä.
  • Mitä tarvitaan päätavoitteen saavuttamiseksi? Hyvinvoinnin eri osa-alueita painotetaan eri lajeissa ja tavoitteissa eri tavoin. Kaksisuuntaiseen vuorovaikutukseen panostava ja kilpakentille tähtäävä ratsukko tarvitsevat tavoitteeseen päästäkseen hyvin erilaista liikuntaa, lepoa, ravintoa ja jokaisella yksilöllä on erilainen biomekaniikka ja terveys. Näille osa-alueille on hyvä antaa omat suuntaviivansa.

3. Jätä joustolle varaa

Toisinaan tulee pari muuttujaa.

  • Aina ei vain jaksa ja toisinaan ei edes pysty. Hevonen saattaa teloa itsensä, elämäntilanne voi muuttua tai tavoite voi uudistua. Ja se on normaalia! Asetetun tavoitteen kanssa ei tarvitse mennä naimisiin, mutta se on hyvä pitää suuntalinjana.

4. Nauti matkasta!

  • Matka kohti tavoitetta on täynnä yllättäviä käänteitä, hyviä ja huonoja. Onnistumisista voi nauttia ja epäonnistumisista oppia.
  • Motivaation tulisi olla sisäsyntyistä jotta se kantaa pitkän aikaa, siksi kukaan muu ei voi sanella mikä päätavoitteen pitäisi olla. Välillä on hyvä pysähtyä katsomaan mistä on tultu ja onko tavoite vielä ajankohtainen vai vaatiiko se päivityksiä.

Yksinkertaisuus alkaa siitä kun kaikki tämä on itselle selvää.

Kun menet tallille, tiedät mitä olet tekemässä ja miksi. Vaikka hevonen on älykäs otus, sen kognitio ei riitä monimutkaisiin ajatusmalleihin. Pitkän työpäivän jälkeen väsynyt ratsastajakaan ei jaksa alkaa keksiä mitään maata mullistavaa. Selkeän suunnitelman ansiosta ei tarvitse: enää pitää vain suorittaa. Selkeä, tehokas ja hyödyllinen ei tarkoita hampaat irvessä tekemistä – se voi tarkoittaa vaikka hassun tempun opettamista, jos tavoitteena on parantaa hevosen henkistä hyvinvointia tai ihmisen ja hevosen välistä suhdetta, eikä se ole lainkaan turhaa. Kaikki on suhteellista

Nina

One thought on “Keep it simple – 4 askelta selkeämpään vuorovaikutukseen hevosen kanssa

  1. Olipa hyvä postaus! Tavoitteiden ja suunnittelun tärkeyttä korostetaan mielestäni aivan liian vähän. Tekeminenhän se lopulta vie ”maaliin” , mutta jos vain tekee kauheasti jotain, eikä tiedä missä maali on, niin ei sitä taida koskaan oikein päästä perille 😀

Vastaa