Hevoselle reilu ratsastaja, Hevosen biomekaniikka, Hevosen ratsastaminen

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 5: Takaosa toimii moottorina

Takajalat alle – mitä se tarkoittaa?

Ratsuna toimiminen on raskasta ja kuluttavaa työtä. Project Happy Athlete:n Hevoselle reilu ratsastaja-juttusarjassa esitellään tapoja, joilla voi auttaa hevosta säilyttämään terveytensä ratsastuskäytöstä huolimatta. Sarjassa tutustutaan ratsastajan apujen käyttöön, hevosen biomekaniikkaan ja harjoitteisiin joiden avulla voidaan ylläpitää hevosen hyvää suorituskykyä ja terveyttä. 

Kun halutaan hevosen takajalkoja enemmän kehon alle, puhutaan hevosen takajalkojen liikeradoista. Takajalkojen liikeradat määrittelee hevosen lonkka- ja reisiluu, sekä liikkeessä muun kropan asento. Takaosan tärkein tehtävä on tuottaa voimaa eteenpäin menemiseen.

Vaikka hevosen takajalkojen liikeradat ulottuisivat hyvin vatsan alle, hevonen voi kulkea jäykällä, pystyllä lantiolla, selällä ja etuosaansa kannattelematta. Näin käy hyvin herkästi, jos lisätään vauhtia ilman että hevonen pystyy hallitsemaan muuta kehoaan. Pelkkä takaosan voiman kasvattaminen ei paranna hevosen liikkumistapaa, jos sen etuosa ei pysty kannattelemaan kehoa ja ohjailemaan tuotetun voiman suuntaa.

Takajalat alle – turpa eteenpäin

takajalat alle

Kun hevosen turpa on kohti sen kehoa, hevosen selkä on notkolla ja takajalkojen liikeratojen ulottuminen enemmän hevosen vatsan alle kuin taakse on erittäin vaikeaa tai mahdotonta. Kun takajalkojen liikeratojen halutaan ulottuvan enemmän vatsan alle kuin taakse, hevosen tarvitsee joustaa lantiostaan. Lantion joustaminen on vaikeaa jännittyneenä ja selkäranka mutkalla.

Kun halutaan optimoida hevosen kantokykyä, lantion jouston lisäksi tarvitaan takajalkojen nivelten taipumista. Kun takajalan nivelet taipuvat rennosti, takajalka pääsee koukistumaan enemmän takapolvesta ja kintereestä. Tällöin hevonen pystyy vastaanottamaan osan hevosen etuosalla sijaitsevasta sekä omasta että ratsastajan painosta sekä liikkumaan lennokkaammin.

Vaikka takaosassa olisi paljon voimaa, hevonen ei pääse sitä tehokkaasti hyödyntämään, jos sen keskivartalo ei pysty kannattelemaan kehoa ja etuosa ei pysty ohjailemaan annettua voimaa.

Lue lisää:

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 1

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 2: Hevonen ratsuna

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 3: Hevosen liikkumistapa

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 4: Keskivartalon ja etuosan kannattelu

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 6: Nyökky

Anna Kilpeläinen: Mistä hevosen notkeus, elastisuus ja irtonaisuus syntyvät?

Mintti Rautioaho: Mistä erotat hyvän ratsastuksen?

Kiitos avusta Eläinkoulutus Heta Rautiainen ja Nina Paloposki!

 

Vastaa