Hevoselle reilu ratsastaja, Hevosen biomekaniikka, Hevosen ratsastaminen

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 2: Hevonen ratsuna

Hevonen ratsuna

Ratsuna toimiminen on raskasta ja kuluttavaa työtä. Project Happy Athlete:n Hevoselle reilu ratsastaja-juttusarjassa esitellään tapoja, joilla voi auttaa hevosta säilyttämään terveytensä ratsastuskäytöstä huolimatta. Sarjassa tutustutaan ratsastajan apujen käyttöön, hevosen biomekaniikkaan ja harjoitteisiin joiden avulla voidaan ylläpitää hevosen hyvää suorituskykyä ja terveyttä. 

Hevosta ei ole luotu kantamaan painoa. Jalostus on parantanut joidenkin hevosten kykyä kantaa painoa selässään, mutta sitä ei kannata pitää itsestään selvyytenä. Jotta hevonen voi kantaa painoa selässään ja vielä suorittaa toivotulla tavalla, hevosen lihaksistoa pitää kehittää toisenlaiseksi kuin se olisi luonnostaan. Se, että hevonen ei luhistu alta selkään kiivetessä ei tarkoita että hevonen on kykenevä kantamaan painoa selässään ilman siihen tarvittavien lihasten harjoittamista. Se tarkoittaa sitä, että hevosen käyttöikä ja mahdollisesti elinikä lyhenevät huomattavasti: valtaosa vammoista joita puutteellinen lihaskunto ja epäsopiva valmennus aiheuttavat ilmenevät vasta vuosien päästä. Tällaisia vammoja ovat esimerkiksi jännevammat ja nivelongelmat sekä selkärangan vauriot. Moni erehtyy luulemaan että kyse on tapaturmasta, mutta valtaosa jännevammoistsa ja nivelongelmista ovat seurausta ylirasituksesta hevosen valmennuksessa.

Hevonen tarvitsee palautumista

hevonen ratsu

Hevosen valmennuksessa liikutuksen lisäksi tärkeää on huomioida palautuminen. Liikutuksessa panostetaan usein liikaa määrään eikä laatuun, jolloin ratsu rasittuu ilman että hyötyä olisi pitkässä juoksussa. Palautuminen ei tarkoita vapaapäivää paikallaan seisten, vaan siihen voi ja kannattaa sisältyä kävelyä ja kevyttä jumppaa maastakäsin. Maastakäsin jumppaaminen voi auttaa hevosta kehittämään kehoa niin että hevonen kestää ratsastuskäyttöä paremmin.

Liikutuksen tavoite 

Liikutuksen kannattaisi tähdätä siihen, että hevonen oppii liikkumaan tavalla joka auttaa sitä pysymään mahdollisimman terveenä. Jokaisen hevosen paras mahdollinen liikkumistapa on hieman erilainen riippuen rakenteesta, perimästä ja muista yksilön ominaisuuksista. Ihanteellinen liikkumistapa ei ole mikään yksi stabiili asento, vaan hevosen asentoa tulisi vaihdella niin että sen kroppa kehittyy monipuolisesti.

Keskeistä ratsastuksessa on hevosen kyky kannatella ja pitää selkänsä jäykkänä kun sillä on painoa selässään. Jos hevosella ei ole lihasvoimaa joka jäykistää selkärangan, sen selkäranka kiertyy ja vääntyy etenkin ravissa. Kovemmassa vauhdissa selän kannattelu käy vaativammaksi, joten tässäkin pääsee kiireellä nopeasti väärään paikkaan.

Lue myös:

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 1

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 3: Hevosen liikkumistapa

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 4: Keskivartalon ja etuosan kannattelu

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 5: Takaosa toimii moottorina

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 6: Nyökky

Horse & Rider: rasitusvammoista

1 vastaus artikkeliin “Hevoselle reilu ratsastaja, osa 2: Hevonen ratsuna”

Vastaa