Hevoselle reilu ratsastaja, Hevosen biomekaniikka, Hevosen ratsastaminen

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 1

Hevoselle reilu ratsastaja on hyvä ratsastaja

Ratsuna toimiminen on raskasta ja kuluttavaa työtä. Project Happy Athlete:n Hevoselle reilu ratsastaja-juttusarjassa esitellään tapoja, joilla voi auttaa hevosta säilyttämään terveytensä ratsastuskäytöstä huolimatta. Sarjassa tutustutaan ratsastajan apujen käyttöön, hevosen biomekaniikkaan ja harjoitteisiin joiden avulla voidaan ylläpitää hevosen hyvää suorituskykyä ja terveyttä. 

Onko hevonen tahmea ratsastaa tai eikö se meinaa pysähtyä? Reagoiko se apuihin toisaikaisesti? Hevonen saattaa kaivata lisäkoulutusta. Varmista myös että hevosella on riittävän hyvät elinolosuhteet, sillä ei ole kipua, varusteet sopivat ja istuntasi on kunnossa. Kaiken keskiössä on myös reilu ratsastaja, joka tietää mitä on tekemässä.

Tehokas apujen käyttö

Tärkeimpiä välineitä ratsastuksessa ovat kaasu ja jarru. Pohkeiden kevyestä kosketuksesta hevonen liikkuu nopeammin, ohjista kevyesti nykimällä hevonen liikkuu hitaammin. Suosin itse ensisijaisesti ääniapuja, joita seuraa paine jos hevonen ei reagoi ääniapuun. Lisäksi kannattaa olla eri merkit pysähtymiseen ja hidastamiseen (hevoselle ne ovat eri asia), tässä puhutaan pysähtymisestä.

reilu ratsastaja

1. Kaasua ja jarrua ei voi käyttää samaan aikaan. Toistan: kaasu ja jarru eivät ole käytössä samaan aikaan. Jos haluat hevosen liikkuvan nopeammin, älä vedä ohjista. Kun jarrutat, älä anna pohkeita.

2. Anna painetta aina järjestelmällisesti voimistuen, eli aloita kevyestä napautuksesta ja siirry asteittain voimakkaampaan jos hevonen ei reagoi. Jos et aloita joka kerta pyyntöä kevyestä napautuksesta, hevonen ei opi olemaan kevyeen paineeseen reagoiva. (Muista että hevonen haluaa aina päästä paineesta eroon)

3. Kun hevonen tekee pyydetyn asian: myötää paine kokonaan pois heti! Paineen poistuminen on hevosen palkka. Jos paine ei poistu vaikka hevonen pysähtyy, miksi hevosen olisi kannattavaa jatkossa?

4. Ole avuissasi selkeä: älä käytä samankaltaisia pyyntöjä vaan erota kaikki eri asioita tarkoittavat avut selkeästi toisistaan. Tee yksi pyyntö kerrallaan ja päätä mitä pyydät, näin hevosella on realistinen mahdollisuus toteuttaa pyyntösi.

5. Kun pyydät paineella yhtä asiaa, älä lopeta painetta kesken. Jos pyydät hevosta eteenpäin ja se alkaakin peruuttaa, jatka kevyttä pohkeiden antoa. Jos lopetat pohkeiden antamisen kun hevonen peruuttaa, se oppii peruuttamaan pohkeiden antamisesta (myötäsit paineen pois = hevosen palkka).

6. Jos hevonen ei pysty toteuttamaan pyyntöäsi, älä kovenna otteita loputtomiin vaan mieti mikä menee pieleen. Osaako hevonen pyydetyn asian, pyydätkö selkeästi, onko hevosella kaikki hyvin? Häiritsetkö hevosta istunnallasi, onko ympäristö tarpeeksi rauhallinen harjoittelulle?

Lue lisää:

PHA:n ratsastustunneilla opetellaan tehokasta apujen käyttöä: lue lisää!

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 2: Hevonen ratsuna

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 3: Hevosen liikkumistapa

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 4: Keskivartalon ja etuosan kannattelu

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 5: Takaosa toimii moottorina

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 6: Nyökky

Onnistumisen tunne koulutuksen keskiössä

McLean: Hevoskoulutuksen ongelmat ajoituksessa

1 vastaus artikkeliin “Hevoselle reilu ratsastaja, osa 1”

Vastaa