Hevoselle reilu ratsastaja, osa 1

Hevoselle reilu ratsastaja on hyvä ratsastaja

Onko hevonen tahmea ratsastaa tai eikö se meinaa pysähtyä? Reagoiko se apuihin toisaikaisesti? Hevonen saattaa kaivata lisäkoulutusta. Varmista myös että hevosella on riittävän hyvät elinolosuhteet, sillä ei ole kipua, varusteet sopivat ja istuntasi on kunnossa. Kaiken keskiössä on myös reilu ratsastaja, joka tietää mitä on tekemässä.

Reilu ratsastaja tietää mitä on pyytämässä

Tärkeimpiä välineitä ratsastuksessa ovat kaasu ja jarru. Siis pohkeiden kevyestä kosketuksesta hevonen liikkuu nopeammin, ohjista kevyesti nykimällä hevonen liikkuu hitaammin. Suosin itse ensisijaisesti ääniapuja, joita seuraa paine jos hevonen ei reagoi ääniapuun. Lisäksi kannattaa olla eri merkit pysähtymiseen ja hidastamiseen (hevoselle ne ovat eri asia), tässä puhutaan pysähtymisestä.

reilu ratsastaja

1. Kaasua ja jarrua ei voi käyttää samaan aikaan. Toistan: kaasu ja jarru eivät ole käytössä samaan aikaan. Jos haluat hevosen liikkuvan nopeammin, älä vedä ohjista (päinvastoin). Kun jarrutat, älä anna pohkeita.

2. Anna painetta aina järjestelmällisesti voimistuen, eli aloita kevyestä napautuksesta ja siirry asteittain voimakkaampaan jos hevonen ei reagoi. Jos et aloita joka kerta pyyntöä kevyestä napautuksesta, hevonen ei opi olemaan kevyestä paineesta reagoiva.

3. Kun hevonen tekee pyydetyn asian: myötää paine heti kokonaan pois! Paineen poistuminen on hevosen palkka. Jos paine ei poistu vaikka hevonen pysähtyy, miksi hevosen olisi kannattavaa jatkossa pysähtyä koska paine pysyy päällä?

4. Ole avuissasi selkeä: älä käytä samankaltaisia pyyntöjä vaan erota kaikki eri asioita tarkoittavat avut selkeästi toisistaan. Yksi pyyntö kerrallaan ja päätä mitä pyydät. Näin hevosella on realistinen mahdollisuus toteuttaa pyyntösi.

5. Kun pyydät paineella yhtä asiaa, älä lopeta painetta kesken. Jos pyydät hevosta eteenpäin ja se alkaakin peruuttaa, jatka kevyttä pohkeiden antoa. Jos lopetat pohkeiden antamisen kun hevonen peruuttaa, se oppii peruuttamaan pohkeiden antamisesta (myötäsit paineen pois = hevosen palkka).

6. Ole reilu ratsastaja. Jos hevonen ei pysty toteuttamaan pyyntöäsi, älä kovenna otteita loputtomiin vaan mieti mikä menee pieleen. Osaako hevonen pyydetyn asian, pyydätkö selkeästi, onko hevosella kaikki hyvin? Häiritsetkö hevosta istunnallasi?

Lue lisää:

Hevoselle reilu ratsastaja, osa 2: Hevonen ratsuna

Onnistumisen tunne koulutuksen keskiössä

McLean: Hevoskoulutuksen ongelmat ajoituksessa

Vastaa