Uncategorized

Eläimen uni

Eläimen uni ja lepo ovat keskeisessä osassa eläimen kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Eläinten unen tutkimus on vielä suhteellisen uutta, mutta unen tiedetään olevan tärkeää kaikille selkärankaisille. Jopa selkärangattomien on havaittu torkahtelevan!

Uni yhdistää eläinkuntaa, mutta unen tarpeen määrä vaihtelee lajikohtaisesti. Vaikka toiset lajit tarvitsevat vähemmän unta (esim. hevoset noin 4 tuntia vuorokaudessa) kuin ihminen (noin 8 tuntia vuorokaudessa), unen merkitys on silti suuri.

Nisäkkäiden erikoisuus on REM-uni, jonka aikana mm. keho palautuu, muisti järjestäytyy ja tunne-elämä tasapainottuu. Kaikki unenvaiheet ovat tärkeitä, mutta erityinen huolenaihe esimerkiksi hevosten kohdalla on REM-unen saanti. REM-unen edellytys on pääsy makuulle ja nukahtaminen tilaan jossa lihasjännitys menetetään.

Univajeen merkitys saattaa olla paljon suurempi kuin ymmärrämme. Ihmisten univajetta on tutkittu jo runsaasti: tiedetään että esimerkiksi keskittymiskyky, immuunipuolustus, luovuus ja tunnesäätely heikkenevät. Eläimen uni tarvitsee vielä lisätutkimusta, mutta on todennäköistä että vaikutus ulottuu samoihin asioihin.

Eräässä hevosilla tehdyssä tutkimuksissa havaittiin että jos hevonen ei nukkunut REM-unta maate, tai nukkui vain vähän, ne nukahtivat REM-uneen seisaaltaan. Tämän seurauksena hevoset alkoivat ”notkahdella” ja jopa kaatuilla, jonka seurauksena yli 90% tutkimuksen notkahdelleista hevosista loukkaantui jossain vaiheessa.

  • Riittääkö nykytallien karsinan koko siihen että hevoset mahtuvat nukkumaan maate?
  • Riittääkö kuivikkeen määrä, kuivuus, lämmön varaavuus ja laatu tekemään painavan hevosen olon mukavaksi makuulla?
  • Onko hevosella riittävän turvallinen olo, jotta se uskaltaa nukkua?
  • Vaikuttaako univaje hevosen pelon määrään päivittäisessä elämässä?

Suomessakin tutkitaan tällä hetkellä hevosen unta, toivottavasti saamme vastauksia eläinten unen merkityksestä kattavasti tulevaisuudessa.

Lue lisää unesta: