Nuoren hevosen ensimmäinen selkäännousu

_17A4427

Nuoren hevosen totuttaminen ratsastajaan on jännittävä tilanne niin omistajalle kuin hevosellekin. Hyvä pohjatyö takaa turvallisen totuttamisen, totutusvaiheessa ei kannata suosia oikoteitä. Keväällä 2017 Fiona-poni totutettiin ratsastajaan ensimmäisen kerran. Kun hevonen tietää mitä siltä odotetaan eikä sen sietokykyä ylitetä, ei selkäännousuihin liity draamaa.

Mitä ottaa huomioon nuoren ponin totuttamisessa ratsastajaan?

Rentous on kaiken A & O

Pohjatyö alkaa mieluiten jo varsalla, mutta viimeistään useampi kuukausi ennen ensimmäisiä varsinaisia selkäännousuja. Hevosen tulee mm. tottua kylkiin ja selkään kohdistuvaan paineeseen ja nojailuun, osata pysähtyminen, liikkeelle lähtö ja kääntyminen sillä käytettävällä päävälineellä (mielellään myös äänimerkistä ja kosketuksesta) sekä olla tottunut ympäristöön jossa sitä koulutetaan. Hevosen tulee myös osata seistä rauhallisesti paikallaan halutussa paikassa. Jos hevonen on jo lähtökohtaisesti levoton ja jännittynyt ei uuden asian oppimisesta tule mitään ja pahimmillaan syntyy vaaratilanteita jokaiselle osapuolelle. Hevosen voi myös opettaa tulemaan ”hakemaan ratsastajan kyytiin” selkäännousujakkaralta, johon yhdistetään vielä erikseen ratsastajan tuleminen kyytiin.

 

Varusteiden tulee olla hevoselle sopivia, mutta itse tykkään suorittaa ensimmäiset selkään nousut ilman sen kummempia varusteita kuin riimu ja mahdollisesti joku huopa selässä, jotta suljetaan ylimääräisen epämiellyttävyyden mahdollisuus pois. Varusteisiin totuttaminenkin voidaan suorittaa jo ennen selkään nousuja, jolloin varusteet on helppo lisätä tilanteisiin pikkuhiljaa, yksi varuste kerrallaan.

 

Apukädet kannattaa olla vieressä lähinnä palkkaamista varten, mutta ensimmäisillä nousuilla voi selkään nousevaa rauhoitellakseen pitää narusta kiinni varmuuden vuoksi. Jos selkään nousuun tarvitaan monta ihmistä pitämään hevosta paikallaan ja yksi selkään kamikaze-meiningillä, ei selkään nousut ole miellyttäviä hevoselle jatkossakaan, turvallisesta puhumattakaan! Usein monta ihmistä ympärillä aiheuttaa hevoselle vain ylimääräistä stressiä ja lisää vaaratilanteita.

 

Kun hevonen sietää painoa selässään maastakäsin nojailemalla, mahallaan ollessaan ja puoli-istuma-asennossa, voi varovasti nousta istumaan. Tätä ennen kannattaa siedättää hevonen siihen että vieressä penkillä seisova ihminen näkyy omituisesta näkökulmasta hevoselle ja saattaa esimerkiksi heilutella käsiään ja jalkojaan. Monet hevoset ärsyyntyvät ennen pitkää mahallaan makoileviin ihmisiin selässä, varsinkin liikkeessä, koska paino jakaantuu epämiellyttävämmin kuin istuessa. Ihmisiä taas pelottaa enemmän istuminen, koska siitä pääsee hitaammin pois hätätilanteessa. Viimeiseen asti on vältettävä jännitystiloja ja jos niitä syntyy, on otettava askel taakse ja palattava rentouden saavuttamiseen. Rentous on tärkein asia, jota tässä(kin) on saavutettava ennen mitään muuta.

DSC_0077

Jos tuntuu yhtään epävarmalta, kannattaa ottaa yhteys hevoskouluttajaan. Parhaimmillaan alkuvaiheen hyvin tehty pohjatyö saavat hevosen pitämään ratsastamisesta ja saat ihanan, hyväntuulisen harrastekumppanin, joka lähtee innoissaan ratsastukselle! Nuoren hevosen ratsutus kannattaa myös hoitaa huolella alusta loppuun, aiheesta lisää myöhemmin.